Nemzeti ünnep és magyargyalázás!

Sokatokban biztos megfogalmazódik az a kérdés, hogy na jó-jó, de ez a két dolog hogy fér össze, hisz köszönő viszonyban sincs egymással. Csak egy kis türelem, mindjárt kiderül. Történt, hogy ma du. egy jó barátommal, mesteris kollégámmal csetteltem. Váltottunk néhány szót az éppen lejárt szesszióról, a vizsgákról, az előttünk álló félévről, mikor egyszer csak minden előzetes beharangozás nékül kapok egy internetes honlapcímet. Nagy érdeklődéssel nyitom meg, fogalmam sem volt, hogy mi vár rám. Az érdeklődést viszont nagyon rövid időn belül az elkeseredés és a düh egy különös amalgáma váltotta fel. Az átküldött link egy országos román nyelvű napilap, az ADEVARUL honlapja.

Az utóbbi napokban már megszokhattuk, hogy a román és magyar nyelvű lapok egyaránt sokat foglalkoznak a Székelyudvarhelyre meghirdetett székely nagygyűlés témájával. Sokan, sokfélét és sokféleképpen írtak erről a készülő eseményről. Az ADEVARUL Online sem tesz másként, foyamatosan ír a sorra kerülő eseményről. Ezzel mindezidáig semmi gond nincs. A probléma akkor kezdődik, amikor a napilap egy teljesen moderálatlan vélemény-nyilvánítási folyamatnak nyit utat és lehetőséget. És a névtelenség és álnév intézményeit kihasználva akadnak bőven olyanok, akik úgy érzik, hogy a kérdéshez hozzá kell szólniuk.

A dictatorul (diktátor) álnév mögé megbújt hős hazafi a magyarokban megfogalmazódott autonómia-igény kezelését úgy oldaná meg, hogy egy géppuskákkal felfegyverzett román zászlóaljat küldene a Székelyföldre, így akár tíz perc alatt véget lehetne venni a problémának. Egy Doru nickre hallgató úriember szerint a románoknak trikolórral és meztelen mellkassal kell bevonulni Székelyudvarhelyre, így kell történelemre és hazafiságra tanítani a magyarokat. Helyzetünket nagyon érdekes hasonlattal írja le: amiért a konyhában sok csótány él, az még nem azt jelenti, hogy a konyha a csótányoké. És el is rendeli az azonnali és teljes csótányírtást. Gigi Becali néven bejelentkezett "barátunk" is csupa jót akar nekünk: nem sokat habozik, örül a pillanatnak, hogy végre lemészárolhatnak bennünket. Ugyanakkor arról biztosít, hogy az autonómia helyett a halál várakozik ránk. Egy mara néven futó valaki arról tart kiselőadást, hogy egyszer s mindenkorra meg kellene értenünk, hogy aki Romániában él, az román. "Jóindulatú", "megértő" és "nagyon okos" barátaink még számos dologra megtanítanak: például, hogy a székely nem magyar, hogy a székelyföldi románokat a kommunizmus alatt elmagyarosították, hogy a magyarok tulajdonképpen mongolok. Rengeteg okos és számomra új információt tartalmaznak a hozzászóló román testvérek sorai. És természetesen minden komolyan alá van támasztva történelmi érvekkel.

A történet azonban nem lenne teljes, ha nem mondanék el még két dolgot. Egyik dolog az, hogy azért van néhany emberke, aki kiáll a magyarok mellett (nickneveik: Laca, Bogdan Ion, bogdanel). Őket is érdemes elolvasni. Talán Laca a legeredetibb, ő csak magyarul hajlandó kommunikálni. A másik dolog pedig az, hogy miután elolvastam a 32 hozzászólást, elgondolkodtam, hogy ez még a vélemény-nyilvánítás határán belül van vagy már régen túllépi azt. Könnyű volt döntenem, ennek már semmi köze nincs a vélemény-nyilvánításhoz, sokkal inkább a gyalázás, felbújtás jogi kategóriákkal lehet definiálni. És miután ezt eldöntöttem, jeleztem a történteket a megfelelő helyen. A történet vége pedig: az Országos Diszkriminációellens Tanácshoz feljelentést tettünk le. Kíváncsian várom a Tanács döntését. Addig is, aki esetleg saját szemével győződne meg arról, hogy a 21. század demokratikus Romániájában egy országos napilap honlapján miként lehet egy szinte másfélmilliós kisebbség jogos igényeiről beszélni, annak ajánlom figyelmébe a honlapot (gyenge idegzetűek és szívbetegek számára nem ajánlott): http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?section_title=Politic&article_title=175890

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések