Párizs - 2017. április 20.

Miközben mi csendes kis Erdélyországunkban a tavaszi hótól vagyunk elájulva vagy éppen a Champions League negyeddöntőinek bírói igazságtalanságai fölött hőbörgünk, mindössze 3 nappal a franciaországi államelnöki választások előtt a terror újra lecsapott Párizsra (maga Francois Hollande nyilatkozott úgy, hogy meggyőződése, a támadás terrorakciónak minősül).
Ezáltal pedig az áprilisi fekete lista (2017. április 4. - Szentpétervár, április  7. - Stockholm, április 9. -  Alexandria és  Tanta, április 11. - Dortmund) egy újabb időponttal és helyszínnel bővül. És természetesen tovább bővül a halottak és sebesültek listája is (immár 56 halott és 175 sebesült).

Én nem ezt a Champs Elyséet ismerem :(
(a Champs Elysée a terrortámadás utáni pillanatokban: forrás independent.co.uk)
A történet több szempontból is érdekes. Pár nappal ezelőtt látott napvilágot az a hír, hogy teljes Franciaország területén megerősítik a katonai és rendőri jelenlétet, hiszen a titkosszolgálati jelentések arról szólnak, hogy a választások előtt merényletekre lehet számítani. Aztán meg jön április 20-a, Párizs, Champs Elysée és a "beharangozott" merénylet. Aztán meg furcsa az is, hogy - legalábbis lapértesülések szerint - az egyik elkövető már egy ideje a titkosszolgálatok figyelmében volt. Végezetül pedig egyes lapok azt is tudni vélik, hogy az elkövetők egyike Belgiumból érkezett Párizsba, legalábbis erre enged következtetni az ISIS által a merénylet felvállalása pillanatában közölt fedőnév/becenév, Abu Yusuf al-Belgiki.
Ismételjünk tehát: miközben a 2015 novemberi párizsi iszlamista merényletsorozat óta folyamatosan fenntartott rendkívüli állapot van érvényben Franciaországban (amely különleges jogköröket biztosít a rendvédelmi szerveknek azokkal szemben, akiknél felmerül a közrend megzavarásának gyanúja), miközben a titkosszolgálatok számolnak a merényletek lehetőségével, miközben az amúgy is erős katonai és rendőri jelenlétet további 50 ezer rendőr és csendőr mozgósításával akarják megerősíteni az államelnökválasztások körüli periódusban, miközben az egyik elkövetőt a titkosszolgálatok nyilvántartják, mindeközben egy rendőr életét veszti, kettő pedig súlyosan megsebesül Párizs belvárosának egyik legforgalmasabb és legszebb  utcáján, a Champs Elyséen.  Röviden összefoglalva: nem túl biztató.

 A teljes mértékben lezárt Champs Elysée
(forrás: www.sky.com)
Jövő héten Portóba menet átutazok Párizson. Lévén, hogy a Párizs-Portó járatra várnom kell sok órát, gondoltam "beugrom Párizsba is kicsit szétnézni". Ezek után nem teszem meg. Láttam már Párizst, akkor még csendes volt, sokkal csendesebb mint most. Akkor még nem kellett félni és nem kellett folyton azt motyogni, hogy meg kell szoknunk, meg kell tanulnunk együttélni ezzel, nem fogunk félni, nem engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk a félelem. Akkor Párizs még a régi volt, a fények városa volt. És remélem, lesz még Párizs az a régi, amit én megismertem. És akkor majd visszamegyek én is!

A lezárt Champs Elyséen közlekedő civilek feltartott kezekkel közelednek a rendőrökhöz.
(forrás: www.sky.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések